Situated on an expansive rural property with multiple structures, this project began as a feasibility analysis to either renovate an existing aging farm house or create a new residence. The owners arrived at the decision to build new by taking advantage of a more open and private area on the property with beautiful views of the Siskiyou mountain range that also afforded a passive solar design strategy. The owners, in planning for present and future family life with growing children, emphasized ease of everyday arrival and departure (mudroom design), connection (living room connected to dining/kitchen), and retreat (isolated master suite) in the design of the home. The use of a detached carport with storage minimized overall bulk and scale on the property and provided “see through” connection to the rural landscape as well as a multipurpose covered play area. The interplay of shed roof forms on the upper level anchored by the low pitched hip roof on the main level brought a unique interpretation of contemporary design complementing rural structures in the surrounding area.

Landscape Architect: Laurie Sager & Associates
Contractor: The Downey Company