The owners were drawn to this steep hillside site, which backs up against the city open space with great westerly valley vineyard views. The desire was to maintain a smaller footprint, so we designed a naturally cascading downhill ensemble of forms that minimized bulk yet retains the architectural interest. The layered roofline provides shade and solar orientation to the south.

Besides the challenge of the severe slope, we wanted to graciously integrate the garage and carport, which were required to be at the front of the house. We integrated two entries – the main entrance directly off the carport and a mudroom entrance, which wraps around the house to the opposite side.

The open floor plan on the main floor, including the open stairwell, makes the small living space feel larger. The master suite encompasses the upper floor and takes advantage of the southern views and light, while two bedrooms, two bathrooms and open space downstairs accommodate family and guests and provides access to the pool and lower patio.